Voorspellen van verloop IBM met biomarkers
Afgerond onderzoek

Voorspellen van verloop IBM met biomarkers

Aan bepaalde cytokinen in het bloed valt IBM te onderscheiden van andere spierziekten en gezonde personen. IL-8 en SDF1A zouden kunnen fungeren als maat voor ziekteprogressie.

Achtergrond

Op zoek naar diagnostische en voorspellende biomarkers ten aanzien van het verloop van IBM werd het cytokineprofiel van 48 cytokines (stofjes betrokken bij het afweersysteem) bekeken bij mensen met IBM, bij een controlegroep van gezonde individuen en bij een groep mensen met andere spierziekten. Het doel was te beoordelen of patiënten en controles konden worden onderscheiden en of een behandeling met methotrexaat (een ontstekingsremmer) invloed had op het cytokineprofiel bij IBM.

Resultaten

Tien cytokines bleken excellente markers te zijn voor IBM om IBM te onderscheiden van gezonde personen. Drie cytokines (IP-10, Eotaxin, SDF1A) veranderden significant na behandeling met methotrexaat, in vergelijking met het natuurlijk beloop. Spierkrachtafname was geassocieerd met twee cytokines (IL-8, SDF1A).

Conclusie

Een cytokineprofiel kan IBM onderscheiden van andere spierziekten en gezonde personen. Ontstekingsremming met methotrexaat heeft invloed op de cytokinewaarden en IL-8 en SDF1A zouden kunnen fungeren als maat voor ziekteprogressie bij IBM.

 

Artikel: Cytokine profiling of serum allows monitoring of disease progression in inclusion body myositis.J Neuromuscul Dis 2017;4(4):327-335.

Blijf op de hoogte van het onderzoek

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Weet u wat u moet doen bij een spoedopname? Informatie over spoedopnames