Wat kan een revalidatiearts voor mij doen? 

Wat kan een revalidatiearts voor mij doen? 

Omdat spierziekten zeldzaam zijn, hebben niet alle revalidatieartsen evenveel kennis en ervaring met IBM. Een spierziektenrevalidatiecentrum heeft meer kennis en ervaring en kan u daardoor helpen bij het omgaan in het dagelijks leven met de gevolgen van IBM.

De revalidatiearts coördineert, adviseert over en begeleidt de zorg rond uw beperkingen en klachten en onderhoudt nauw contact met uw begeleidend neuroloog. Het doel is het waarborgen van uw zelfstandigheid in uw werk en in huis en om te leren leven met IBM. De revalidatiearts stuurt paramedici aan (onder andere fysiotherapeuten, ergotherapeuten, maatschappelijk werkers, psychologen, diëtisten, logopedisten, orthopedisch instrumentmakers of schoenmakers). De revalidatiearts besteedt aandacht aan vele aspecten voor behoud van mobiliteit, zelfstandigheid in functioneren en sociaal maatschappelijke participatie. Hieronder valt bijvoorbeeld compensatie en training van spierzwakte, metingen van spierfunctie, voorkomen van moeheid, verbeteren van mobiliteit (staan, lopen) en handfunctie, verminderen van pijn, realiseren van geschikte hulpmiddelen, adviezen over voeding, maar ook de woon-, werk- en gezinssituatie. Omdat IBM een chronische ziekte is, waarbij de hulpbehoefte verandert in de loop van de tijd, is terugkerende controle bij de revalidatiearts gewenst. Een in spierziekten gespecialiseerde revalidatiearts kunt u vinden via de Zorgwijzer van Spierziekten Nederland.

Bent u patiënt of mantelzorger en heeft u een vraag?

Staat uw vraag niet tussen de veelgestelde vragen? Stel deze vraag dan aan de specialisten van het expertisecentrum via het contactformulier. Zij helpen u graag.
Stel een vraag
Weet u wat u moet doen bij een spoedopname? Informatie over spoedopnames