Wat is IBM?

Wat is IBM?

IBM is de afkorting voor inclusion body myositis. Het is een ziekte van de spieren (myo=spier) en gaat gepaard met ontsteking (-itis). Meer informatie over het ziektebeeld, vindt u bij “Wat zijn de meest voorkomen klachten/verschijnselen?“.

IBM werd voor het eerst onderkend en beschreven in de medische literatuur in 1978. Voor zover bekend werd de diagnose in Nederland voor het eerst gesteld in 1982. Vóór 1982 waren echter al enkele gevallen beschreven van mensen met microscopisch kleine insluitlichaampjes (‘inclusion bodies’ of eosinofiele inclusies) in hun spier. Deze werden ook gevonden in spieren van mensen met IBM, vandaar de naam ‘inclusion body myositis’. Tegenwoordig weten we dat deze zeldzame insluitlichaampjes niet meer bepalend zijn voor het stellen van de diagnose. Ze zijn een uiting van eiwitophopingen. Deze eiwitophopingen worden gevonden in de vaak bij IBM voorkomende gerande vacuolen: gaatjes in de spier, deels gevuld met een overmaat aan eiwitten. Deze gaatjes duiden behalve op ontsteking ook op een versnelde veroudering van de spier.

Bent u patiënt of mantelzorger en heeft u een vraag?

Staat uw vraag niet tussen de veelgestelde vragen? Stel deze vraag dan aan de specialisten van het expertisecentrum via het contactformulier. Zij helpen u graag.
Stel een vraag
Weet u wat u moet doen bij een spoedopname? Informatie over spoedopnames